Ondt i ryggen

Alexanderteknik giver nye perspektiver på ondt i ryggen. Præcis som det er sket de sidste 125 år.

Ondt i ryggen handler om manglende fleksibilitet. I alexanderteknik arbejder du med muskelkoordination, motion med måde, vigtigheden af at stoppe op og holde pause, indsigt i nye handlemuligheder og inspiration og motivation til at komme videre. På den måde opnår du erfaring med de parametre, der behøver justeringer. Helt ned i dagligdagens gøremål. De små dagligdags rutiner er betydningsfulde for vores rygsundhed og derfor vigtige at være opmærksom på.

Hvordan skærer du grønsagerne til maden? Er du nærværende eller skal det bare overstås hurtigst muligt? Hvordan sidder du foran computeren? Måske som en banan uden opmærksomhed på andet end skærmen? Eller hvad med motionen? Er du så overkoncentreret, at du glemmer at trække vejret?

Alexanderteknik er baseret på principper, som kan forvandle fastlåste vaner og mønstre til nye oplevelser og sansninger.
Bevidstheden giver dig adgang til nye tilgange. Du får indblik i, hvilke kvaliteter du arbejder  med – hvad sanser du, og hvordan fokuserer du? Er du overkoncentreret med brug af al for megen spænding, eller måske underkoncentreret og slet ikke i stand til at registrere, hvad der reelt foregår i dig?

“Alexanderteknik kan virkelig anbefales! Det bedste jeg har gjort for min ryg. Helle er fantastisk dygtig og skaber et rum af nærvær og tryghed, så man virkelig lærer noget om sig selv og sin krop”.  Annemarie Krarup

En krummet ryg og nakke fastlåser både krop og sind.

En krummet ryg og nakke fastlåser både krop og sind.

En ret ryg giver plads til fleksibilitet i både krop og sind

En ret ryg giver plads til fleksibilitet i både krop og sind

Når motionen ikke virker på ondt i ryggen

I min praksis som alexanderlærer møder jeg ofte mennesker med et mislykket motionsforløb bag sig. De er fortvivlede over motionens manglende effekt på rygsmerter og stressede over forværringen af deres smerter – det skulle jo være så sundt.

Else Hansen er en dame midt i halvtresserne, som kom til mig efter en diskusprolaps og et mislykket træningsprogram på en rygskole. Hun havde stadig iskiassmerter i det ene ben, mange smerter i lænd og nakke efter at have siddet i kort tid ud over mange problemer med at få hverdagen til at hænge sammen p.g.a. træthed og smerter. Desuden besad hun en stærk tro på, at jo flere øvelser hun gjorde, jo bedre blev det hele. Et typisk eksempel på at mere af det samme fører til et nyt resultat. Det gør det som bekendt ikke. Når kroppen er presset, så løfter vi med nakken, krummer ryggen, arbejder med skuldrene oppe om ørene og glemmer at trække vejret. Når du bevæger dig som du plejer, får du det du plejer. Få ny kropsbevidsthed og find nye veje med alexanderteknik.

 

Rygforskning anbefaler alexanderteknik

Og for dem der gerne vil støtte sig til videnskaben, så er alexanderteknik fremhævet som den bedste vej ud af ondt i ryggen.

I undersøgelsen, der er offentliggjort i British Medical Journal, har et forskerhold sammenlignet resultaterne af alexanderteknik med massage og en kombination af øvelser og medicin. Undersøgelsens 600 deltagere blev fulgt gennem 1 år. Efter 24 lektioner i alexanderteknik meldte deltagerne i denne gruppe om markant færre smerter, øget livskvalitet og en langt mere effektiv hverdag. Deltagerne i de 2 andre grupper havde langt flere dage med smerte.
”Det er første gang, langtidseffekterne af alexanderteknik er blevet undersøgt”, fortæller Helle Sune Jensen, der er registreret alexanderlærer og indehaver af Sensoriet i Tølløse. ”Jeg er rigtig glad for undersøgelsen, for den bekræfter det jeg ser i min klinik – at rigtig mange mennesker får langt færre smerter, når kroppen bliver rettet op og kommer til at fungere som det oprindeligt var meningen, den skulle”.

Læs selv artiklen fra det ansete British Medical Journal her http://www.bmj.com/content/337/bmj.a884.full

Lukket for kommentarer.