Bedre kropsholdning afhjælper nakkesmerter

Godt nyt til alle med nakkesmerter: Alexanderteknik hjælper, viser en internationalt anerkendt undersøgelse. Vi alexanderlærere har vidst det i over 100 år, men nu er der også godt nyt fra videnskaben, hvor en spritny undersøgelse fra 2017 viser, at alexanderteknik afhjælper kroniske nakkesmerter.

Nakke-undersøgelsens formål var at udforske, om hvad der kan styrke livskvaliteten og udstyre den enkelte med metoder, der forbedrer opmærksomheden på og evnen til at få dagligdagen til at glide lettere, hvilket præcis er kernen i alexanderteknik. Nakkesmerter er årsag til 16% af alle sygedage i Danmark og er derfor en af de tunge poster både økonomisk og menneskeligt. I undersøgelsen sammenlignede et forskerhold resultaterne af alexanderteknik med den ordinære kontrol hos praktiserende læge. Undersøgelsens 172 deltagere blev fulgt gennem 1 år, og de havde i gennemsnit haft kroniske nakkesmerter i 6 år.

En fri nakke giver bonus

Alle deltagerne oplevede markante forbedringer generelt, og da nakkesmerter normalt anses for et komplekst problem, hvor tiden er en afgørende faktor for hvor fast problemet sidder, så er det et ret bemærkelsesværdigt resultat.

Deltagernes evne til at ændre og mestre adfærd og styre deres smerter blev forbedret, og det samme gjorde både livskvalitet og den generelle evne til at tage vare på sig selv. Efter 20 lektioner i alexanderteknik meldte deltagerne om markant færre smerter, øget livskvalitet, bedre humør, en langt mere effektiv hverdag plus flere personlige redskaber og tillid til at ændre adfærd for at mindske nakkesmerterne. Resultaterne viste sig desuden at være langtidsholdbare. I procent viste de personlige mestringsstrategier at være forøget med 87%, og i kontrolgruppen, hvor personerne udelukkende blev fulgt af deres praktiserende læge, var tallet 25 %, hvilket betyder, at der er muligheder for bedring, selvom man har kroniske nakke-smerter.

Alexanderteknik blev min redning. Mine hyppige hovedpiner kom fra min overspændte og duknakkede kropsholdning, og jeg kunne ikke træne det væk. I stedet har jeg trænet mig til at lytte og handle på det min krop fortæller mig, hvilket guider mig i min hverdag. Nu har jeg sjældent hovedpine, og det er så dejligt, fortæller Charlotte om sit udbytte af alexanderteknik.

Kan du høre, hvad din krop fortæller?

Alexanderteknik foregår som 1:1 undervisning med klienten i fokus. Når du har gjort noget i tilpas lang tid, melder nervesystemet tilbage, at alt er ok, uanset om det er det eller ej, og på den måde sløves din bevidsthed. Alexanderteknikken søger at vende dette mønster på en blid og skånsom måde. For eksempel hvis du har en vane med at sidde med ryggen i bananform foran pc’en, og nakken strakt fremad for at se skærmen, så bliver det din ubevidste automatpilot.  Når du øger kropsbevidstheden og får en bedre kropsholdning, kan du langt bedre høre, hvad kroppen fortæller og finde tilbage til kroppens indbyggede intelligens, så nervesystemet vækkes til live igen med en ny og opgraderet version af den bevidste automatpilot.

Du kan lære at spænde af, hvile og holde pause med opladning, koordinere dine muskler, strække kroppen og få fleksibiliteten tilbage i både bevæge- og tankemønstre, så krop-sind forbindelsen styrkes.

Alexanderteknik udgør en undervisningssituation, hvor hver enkelt bliver guidet i bevægemønstre med hænderne og verbalt med det formål både at få ny viden og praktiske redskaber til at mestre hverdagens gøremål. Hverdagsting er jo netop det, du gør rigtig mange gange i løbet af en dag, og derfor har det en stor effekt at påvirke alt lige fra tandbørstning, spisning, bilkørsel, motion, gang, at sidde på en stol til hvordan du bruger din stemme ved at gøre tingene på en anden måde.

Info for nakke-nørder

ATLAS (Alexander Technique Lessons or Accupuncture Sessions for people with chronic neck pain) – forsøget er offentliggjort i European Journal of Integrative Medicin og som en sidebemærkning må nævnes, at der ligeledes var en gruppe på 172 personer, der modtog 12 akupunkturbehandlinger, som også viste samme gode resultater. Læs det hele undersøgelsen her

Nøgleord: , .Bogmærk Permalink.

3 svar til Bedre kropsholdning afhjælper nakkesmerter

  1. Hanne Holst Rasmussen siger:

    Det lyder fantastisk.
    Har I mon et link til undersøgelsen.

  2. Hanne Holst Rasmussen siger:

    Okay. Jeg har fundet den. Beklager, at jeg ikke kunne se den anderledes farve på “Læs undersøgelsen her”. Men det virker, når man trykker……

  3. Hej Hanne. Det glæder mig, du fandt frem til undersøgelsen 🙂 Vh Helle